Isoleren van gevel

Bij de buitenmuren isoleren speelt de dikte van de isolatie een grote rol voor het verminderen van het energiegebruik van uw huis. De dikte rondom de ramen is vaak een probleem. Daar zult u te maken krijgen met een kleinere vrije ruimte. Bij de muren zelf speelt dit probleem niet. Om de bekleding van de gevel goed aan te laten sluiten op de ramen, wordt er vaak gekozen voor een dunnere isolatie. Een andere mogelijkheid is om de ramen bij de gevel bepleistering gelijk te zetten op de lijn van de buitenmuur. Wilt u de binnenkant niet veranderen, dan kunt u er ook voor kiezen om ramen te laten plaatsen die een extra dik profiel hebben.

Als er tussen de binnenmuur en buitenmuur een luchtspouw zit, moet deze opgevuld worden met isolatiemateriaal. Als dit niet gebeurd zal de buitenisolatie niet veel zin hebben. Dit komt door de koude luchtcirculatie die plaatsvindt tussen de muren. Het is dus erg verstandig om de luchtspouw ook te vullen met isolatiemateriaal.

Methodes buitenmuren isoleren

Het isoleren van de buitenmuren gaat vaak op dezelfde manier. Het afwerken van een buitenmuur
na de isolatie kan op verschillende manieren. Hieronder worden enkele manieren uitgelicht:

Afwerkingsmethode: Crepi of gevel bepleistering

Vaak wordt bij het afwerken van de buitenmuren gebruik gemaakt van bekleding met crepi. Deze methode is snel toe te passen en biedt een aantal voordelen. De ramen mogen al geplaatst zijn en er hoeft geen verbrede fundering gemaakt te worden. Deze afwerkingsmethode is tevens de goedkoopste oplossing als u het afwerken uitbesteed. Deze methode kost ongeveer 110 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief de isolatie en afwerking.

Afwerkingsmethode: Gevelisolatie met steenstrips

Bij het plaatsen van een nieuwe buitenmuur kan er heel wat plaats verloren gaan en in de meeste gevallen moet een nieuwe fundering worden gegoten. Een aantal steenfabrikanten en isolatiefabrikanten hebben hier een oplossing op gevonden. Zij hebben een systeem bedacht wat de uitstraling van bakstenen heeft, maar de voordelen van een gevelbepleistering of crepi. Deze afwerkingsmethode heeft een prijs van 150 euro per vierkante meter. Ook deze prijs is inclusief isolatie en afwerking.

Afwerkingsmethode: Gevelbekleding op buitenmuren

Als u uw huis een natuurlijke uitstraling wilt geven, kunt u ervoor kiezen om voor een afwerking met hout te kiezen. Er zijn verschillende soorten hout geschikt voor buitengebruik.
Bij deze afwerkingsmethode worden eerst platen isolatiemateriaal op de muur bevestigd. Later worden er houten latten verticaal op de nieuwe gevel geplaatst. De luchtspouw, die zich tussen de gevelisolatie en houten gevel bevindt, zal voorkomen dat er problemen zijn met vocht. De prijs van deze afwerkingsmethode is 100 euro per vierkante meter, inclusief de afwerking. Deze gevel kan eventueel zelf geplaatst worden en kan makkelijk bewerkt worden.