Wat kost gevelisolatie

Gevelisolatie heeft geen vaste prijs. Gevelisolatie is op meerdere manieren mogelijk. Het materiaal en de geveloppervlakte zijn belangrijk om een prijs te kunnen bepalen. Bij een ééngezinswoning, waarbij uitgegaan wordt van 90 vierkante meter aan geveloppervlakte zijn de prijzen gemiddeld:

  • Spouwmuurisolatie: ongeveer 1800 euro
  • Isolatie van de buitenzijde: ongeveer 8700 euro
  • Isolatie van de binnenzijde met een voorzetwand: ongeveer 13000 euro

Dit zijn geschatte prijzen en de werkelijke prijzen kunnen hiervan verschillen. Mocht u precies willen weten wat gevelisolatie precies kost, kunt u hieronder uw postcode invullen om tot 5 vrijblijvende offertes aan te vragen.

Voordelen van gevelisolatie

Er gaat veel warmte verloren in huizen, wanneer ze niet goed geïsoleerd zijn. Mede door het isoleren van uw gevel, kunt u uw woning energiezuiniger maken. Hierdoor zullen de energiekosten omlaag gaan en zal uw maandelijkse energierekening flink lager worden.
Een ander voordeel van gevelisolatie is dat het wooncomfort enorm toeneemt. Uw huis koelt minder snel af, maar in de zomer zal uw huis ook minder snel opwarmen. Een koel huis is in de zomer wel prettig.

Soorten gevelisolatie

Er zijn eigenlijk drie soorten gevelisolatie mogelijk, namelijk: Isolatie van de binnenzijde van muren, isolatie van de buitenzijde en de spouwmuurisolatie.

Gevelisolatie: Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee muren met daartussen een ruimte. Die ruimte noemen we de spouw. Gemiddeld is deze spouw 7 tot 9 centimeter breed. Deze muur heeft als voordeel dat hij vochtwerend is en beter isoleert dan een muur zonder spouw. De lucht die zich tussen deze muren bevindt, zorgt voor de isolatie. Helaas is het isolerend vermogen van deze muur beperkt omdat bij oudere huizen geen isolatiemateriaal tegen de buitenzijde van de binnenste muur is aangebracht.
Gelukkig kunt u deze isolatie ook achteraf nog aanbrengen. Door kleine gaatjes te boren in de muur, kan isolatiemateriaal worden aangebracht in de spouw. Door dit isolatiemateriaal toe te voegen, bespaart u een hoop energiekosten.

Gevelisolatie: Isolatie buitenzijde muren

De tweede soort van gevelisolatie is isolatie van buitenzijde muren. Dit houdt in dat isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van het huis geplaatst wordt. Hierbij is afwerking in meerdere vormen mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn: gevelbekleding en sierpleister. Deze isolatievorm is nogal kostbaar, maar levert wel meer rendement op dan spouwmuurisolatie. In sommige gemeentes is het nodig om een vergunning te hebben, voordat u de buitenkant van de woning aanpast. Kijk op de site van uw gemeente voor meer informatie.

Gevelisolatie: Isolatie binnenzijde muren

De derde manier van gevelisolatie is de isolatie van de binnenzijde van de muren. Dit is een oplossing als u geen vergunning krijgt en u deze wel nodig heeft voor het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde. Bij deze manier van isoleren wordt er een voorzetwand geplaatst. Deze wordt vervolgens afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk. Bij het aansluiten van voorzetwanden moet u wel alert zijn op vochtproblemen. Deze kunnen aanwezig zijn. Voor de isolatie van binnenzijde muren worden gipsplaten, warmte reflecterende folie of panelen van hardschuim gebruikt.

Minder warmteverlies door isoleren

Om uw gevel te isoleren kunt u een hoop geld kwijt zijn. Het laten aanbrengen van isolatiemateriaal voor de gevel is nogal prijzig. Wat voor veel mensen belangrijk is, is dat het zich terug betaalt.
In veel gevallen levert de isolatie heel veel voordeel op.
De verwarming hoeft minder hard te werken, waardoor het gasverbruik flink omlaag gaat. Als u kiest voor spouwmuurisolatie, kan dit u jaarlijks 750 m³ aan gas besparen. Dit scheelt ongeveer 500 euro aan energiekosten. Als u kijkt naar wat de spouwmuurisolatie kost, is dat ongeveer 1800 euro.
Dit betekent dat u na ongeveer 3 en half jaar de kosten eruit heeft. Hierna zal het voordeel alleen maar toenemen. Op termijn is het isoleren van uw woning altijd een goede keuze! U moet het alleen aandurven om zo’n groot bedrag te besteden.